OP UKRAINA

Vi starter opp OP UKRAINA. Det er i første omgang en varslingsordre på at vi ønsker å sende folk til Polen for å bistå med flyktningestrømmen som nå kommer inn i Polen. På samme tid ønsker vi å koordinere private hjelpesendinger som sendes med lastebiler fra Norge til Polen. Behovet vil være nasjonalt, og internasjonalt.

«Det er en massiv styrkeoppbygging utenfor Kyiv i dag, og USA advarer mot et storangrep på byen innen 24 timer. Kyiv er en storby med rundt 3 millioner innbyggere, og stor befolkningstetthet. Hvor mange som fortsatt er i byen er uvisst, men enda flere vil nå flykte ut av byen»

Abc Nyheter

Vi er i startfasen på denne operasjonen. I går den 28. februar var vi i møte med 65 forskjellige organisasjoner, mange av de allerede på plass i Polen, Ungarn og Romania. Flere av organisasjonene har tung erfaring med tilsvarende arbeid fra de enorme flyktningestrømmen etter krigen i Syria, Irak og Midt-Østen generelt. Et worst case scenario, er en flyktningestrøm på 10-15% av befolkningen i Ukraina. Det betyr så mange som 6,5-7 millioner mennesker på flukt! Polen jobber med estimatet av 1-4 millioner flyktninger inn over deres grenser. 

Det man ser nå i Polen med tanke på antall ankomne flyktningerer ikke mye. Det er estimert at pr. lørdag 27. februar var det kommet ca. 200 000 flyktninger over grensen. I Polen bor det vanligvis nesten 200 000 ukrainere, og mellom 1-2 millioner har arbeid i Polen. Mange av de som har flyktet har reist til venner og bekjente som bor i Polen. Derfor er trykket ikke veldig stor enda. Det vil kunne raskt forandre seg, og det forberedes på dette.

«Det er viktig å merke seg at det ikke er konkrete planer enda. Det er svært viktig at vi bruker god tid på å få på plass alt det nødvendige for en operasjon. Det er to forutsetninger for å delta på OP Ukraina. Du må være registrert som frivillig, og du må ha betalt medlemskontingenten på kroner 100‚–. Den skal dekke opp forsikring og kostnad for frivilligregisteret»

Frank Sandbye-Ruud, Operativ Sjef Response Norway

Klikk på merket over til venstre så blir du tatt direkte til siden for å registrere deg som frivillig eller til oppdraget.

Konkrete behov

Det er noen konkrete behov, og det jobbes mot å få på plass en HUB i Polen som kan være felles for alt fra Norge. Det er først og fremst medisinsk utstyr og sanitetsmateriell, forsyninger til barn som bleier, morsmelkerstatning osv. Vær oppmerksom på at mye kan kjøpes i Polen, og da får vi svært mye mer for pengene lokalt. Derfor er innsamlingen av midler essensielt her. Husk at det er forskjell på donerte ting, og ting vi må kjøpe i Norge. Det som gis bort, tar vi selvfølgelig imot. 

Det er kommet meldinger om at de har behov for flere ambulanser, og brannbiler samt utstyr til begge disse. Utrangert fullt brukbart medisinsk- og brannutstyr kan også brukes. Kjenner du til eller har en ambulanse eller brannbil du eller som ikke brukes, og kan kjøres ned, tips oss gjerne. Det er kommet meldinger om at de IKKE trenger mer klær for øyeblikket. Dette er svært viktig info, for systemet oversvømmes.
Husk at Polen og Ukraina er godt utbygde land, slik at vi må tenke på hva som sendes. Følgende hovedliste er tatt fra direkte behov:

  • Medisinsk utstyr i alle kategorier
  • Sanitetsutstyr, herunder ferdige førstehjelpssett
  • Forsyninger til spedbarn (morsmelkerstatning/bleier/våtservietter)
  • Vannrenseutstyr
  • Stridsrasjoner (dagpakker)
  • Håndsprit grunnet smittefare
  • Feltsenger
  • Tepper
  • Soveposer
  • Leker til barn, i hovedsak bamser/dukker

Bidra

Vi trenger deres hjelp for å kunne gjennomføre oppdraget. Vi har opprettet en SPLEIS aksjon hvor dere kan støtte dette direkte. Klikk på kartet til venstre. Kan du ikke bidra, hjelp oss å dele linken. Eller bruk VIPPS nr 733207, merk på melding «Ukraina». På forhånd takk!

Om forfatteren

En kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre tilsvarende bloggposter