Medevac Ukraina – Hjelp til å få evakuert Kristina til Norge

Vi har i sommer fulgt nøye med en sak fra Ukraina gjennom venner i Polen. Kristina er en 19 år gammel jente fra Ukraina. Hun ble født i byen Dnipro (UKR: Дніпро́) som ligger øst i Ukraina i 1991. Byen kom tidlig under angrep blant annet mot flyplassen. I morges meldes det om nye angrep mot byen (BBC News).

I januar 2006 ble Kristina svært dårlig og fikk diagnosen diabetes type 1. I november 2017 brakk hun benet. Etter operasjonen ble synet hennes gradvis dårligere. Man forsøkte å behandle det fra mars til august 2018, men hun ble dessverre blind (glaukoma). Under denne behandlingen ble hun enda dårligere, og hun fikk nyreproblemer. Det ble diagnostisert kritisk nyresvikt i 2019. Hun ble satt på erstatningsnyreterapi med hemodialyse i april 2020. 

De fikk som de fleste Ukrainere føle på krigen som ble startet i 2014, spesielt med okkupasjonen av Krim halvøya. Det var først under invasjonen den 24. februar 2022 at de virkelig fikk merke krigen på kroppen. De endte opp med å måtte evakuere fra Dnipro, til byen Nikopol (røde felt på kartet). Dette skulle bare gjøre ting verre. Krigen flyttet på seg. Det er mange forferdelige skjebner fra Ukraina. Men vi kan vanskelig tenke oss noe verre enn å være fanget i krigen, og samtidig være totalt blind. Hun er helt avhengig av sin mor som sliter med egen helse. På grunn av økonomi sliter de også med å få adekvat medisinsk behandling, som selvfølgelig forverres av krigen.

«Når dette skrives så er byen under konstant angrep fra artilleri. Om natten faller bombene. På grunn av det konstante ekstreme stresset så blir helsesituasjonen min stadig verre. Jeg har ingen garanti for at jeg vil få den livsnødvendige behandlingen imorgen. Jeg lever for en dag av gangen!»

Heldigvis så fanges hennes historie opp av gode hjelpere som sørger for at den lille familien evakueres ut av krigsområdene. De ender opp og oppholder seg i byen Ternopil vest i Ukraina (grønn sirkel på kartet). Området og byen har vært utsatt for angrep, men er forskånet for det verste. I Ternopil er behandlingen gjenopptatt, men det er mangel på nødvendig utstyr og medisin på grunn av krigen. Økonomien spiller her også en rolle. Jo lenger krigen varer, jo vanskeligere blir det å få behandling. Kristina trenger mye medisiner og dialyse hver 2-3 dag. Den lille familien må evakueres for å forsikres om at Kristina ikke blir verre. Polen’s helsevesen er allerede overbelastet.

Planen er som følger:  De venter nå på dokumenter (pass), og planen er å evakuere de til Kraków, for deretter med fly å bringe de til Norge. Vi ønsker sende kvalifisert helsepersonell ned til Kraków, vi har tolk som stiller. Den ansvarlige for helse skal ta seg av behovene under transport, samt oppfølging her hjemme. Tolken sørger for trygghet og minimalt med problemer ved grensepassering. I Norge må Kristina bli en del av helsevesenet. De vil også registreres som asylsøkere på linje med alle. Vi vet alle at den prosessen tar tid. Både Kristina og hennes mor har særskilte behov. Derfor ønsker vi nå å samle inn penger for å betale flyreisene. I tillegg opprette et økonomisk hjelpefond som skal være en trygghet for familien inntil de har kommet seg gjennom systemet i Norge. Bruk vår VIPPS 733207, merk med «Kristina» (VIKTIG!). Ønsker du å gi en større donasjon, eller har spørsmål send oss en e-post på post@responsenorway.no

Om forfatteren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Andre tilsvarende bloggposter

Ingen andre blogginnlegg i denne kategorien..